Κυριακή 13 Απριλίου 2014

Δολοφονία δολοφόνου



Όλες οι πράξεις των ανθρώπων έχουν ρίζες , κρατούν από-άλλοτε επιβαλλόμενες κ άλλοτε όχι-σκέψεις και συναισθήματα. Πως διαχωρίζονται και πως αντιμετωπίζονται διαφορετικά 2 δολοφονίες, έχουν διαφορετικό πρόσημο;

Στην προκειμένη περίπτωση έχουμε δολοφονία σωφρονιστικού υπαλλήλου από κρατούμενο και έπειτα δολοφονία του κρατουμένου από υπαλλήλους . Ο θύτης λέει στο σημείωμα του πως αυτό που όπλισε τα χέρια του ήταν η μη έκδοση άδειας προς το πρόσωπο του προκειμένου να επισκεφθεί την μητέρα του. Δεχόμενος το παραπάνω αναρωτιέμαι , τι είναι αυτό που οδηγεί το ίδιο σωφρονιστικό σύστημα να δίνει άδειες 1 φορά τον μήνα στον Χρ. Ξηρό (κρατούμενο της 17Ν) και αποτρέπει την άδεια σε κρατούμενο για κλοπές.

Ουσιαστικά βλέπουμε την μετατροπή κοινού κλέφτη σε δολοφόνο, και αυτό δεν είναι παρά μεγάλη ήττα του "σωφρονιστικού" συστήματος. Ο συγχωρεμένος τώρα πια κρατούμενος από την άλλη επέλεξε τρομοκρατικά να πάρει εκδίκηση μέσω της δολοφονίας ενός ανυποψίαστου-αθώου-κακοπληρωμένου υπαλλήλου .

Θα ακουστεί γραφικό αλλά το πρόβλημα είναι το χιλιοειπομένο πρόβλημα έλλειψης πραγματικής παιδείας. Ας γραφτεί ακόμα μια φορά . Αναμένει κανείς να σωφρονίσουν οι άνθρωποι που αποφασίζουν να δείρουν μέχρι θανάτου; Κι ας έχουν οργή μέσα τους , δεν τους νομιμοποιεί .

Η έλλειψη γνώσης όπλισε τον Αλβανό κακοποιό να δολοφονήσει έναν υπάλληλο. Τυφλωμένος από το μίσος δεν μπορούσε να καταλάβει πως η κατάντια της ζωής του, πέρα από το προσωπικό λάθος, έχει πολύ βαθύτερα αίτια ( κατάρρευση της Αλβανίας , οικονομική μετανάστευση , πιθανών ρατσισμός , έλλειψη χρημάτων και αξιοπρέπειας , οδήγηση στην παρανομία , κ έπειτα το "σωφρονιστικό" σύστημα ) .

Η έλλειψη γνώσης οδήγησε τους υπαλλήλους να δείρουν μέχρι θανάτου και να βασανίσουν τον κακοποιό , κάτι που νόμισαν ότι δεν κάνει και τους ίδιους κακοποιούς . Αλλά η γνώση είναι αυτή που δίνει την δύναμη να κατανοήσει κανείς πως το έγκλημα δεν αποτρέπεται με έγκλημα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου